dinsdag 13 maart 2012

Recept: Zandgebak met kersen

Eens in de zoveel tijd krijg ik zin om iets te bakken. Meestal wordt het dan een cake of iets dergelijks, maar deze zondag ging ik voor zandgebak (met kersen, maar daar kom ik later nog op terug). Omdat ik het 1) leuk vind om mijn belevenissen en foto's daarvan te delen en 2) dit echt een makkelijk en ontzettend lekker recept is, ga ik er nu maar een blogpost aan wijden. Veel plezier :)

Voor mijn zandgebak gebruikte ik dit recept van de Albert Heijn, dat volgens de website uit de Elle eten komt, maar ik ook al in diverse andere tijdschriften ben tegengekomen, maar goed, daar gaat het nu niet om. In het recept worden het zandkoekjes met karamel-rozemarijnsmaak en chocolade eroverheen, maar omdat ik net iets te lui was om zelf karamel te gaan maken heb ik eigenlijk vooral het recept voor de 'bodem' gebruikt. Ok, ik zal hieronder nog eve n het recept kort samenvatten:

Ingrediënten & Benodigdheden
-225 gram bloem
-200 gram boter
-85 gram suiker (ik heb er nog een zakje vanillesuiker bijgedaan voor extra vanille/zoete smaak, en ook omdat ik me toen heel creatief voelde met mijn 'eigen recept')
-Een brownievorm, maar omdat ik geen brownievorm heb, heb ik maar gewoon een ovenschaal gepakt, dat werkt ook. Wel goed invetten (en volgens het recept met bakpapier bekleden), door alle siliconenvormen was ik even vergeten dat men vroeger boter in bakvormen deed. Nu eet ik mijn gebak met een pikhouweel.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vervolgens doe je de bloem, suiker en boter bij elkaar in een kom en ga je dit met je handen goed door elkaar mengen. Kijk, dat is nou het leuke aan dit recept: geen eieren die je moet breken en geen melk die met het mixen uit de kom splasht! Nou ben ik, al zeg ik het zelf, best goed met eieren breken en mixen, maar dit maakt alles nog nét even een beetje makkelijker, en daar houden we natuurlijk van. Goed, je gaat nu door met kneden (en denk eraan, goed je handen wassen :), wat misschien eerst  een beetje gross aanvoelt maar toch wel leuk is om te doen. Op een gegeven moment krijg je een soort van, ehh, zanderig aanvoelend mengsel, dit krijg je als alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd en de bloem en suiker een beetje kruimelige bolletjes gaan vormen met de boter. Het lijkt als vergelijking nog het meest op het kruimelgedeelte van appelkruimeltaart, maar volgens mij gebruik je daar dan ook min of meer dezelfde techniek voor. Als dit je allemaal is gelukt kun je het mengsel in je ovenschaal doen, het met je handen/knokkels platdrukken en er met een vork wat gaatjes in prikken (duw het goed aan voordat je er in prikt, anders blijft het allemaal aan je vork plakken ipv. dat je gaatjes krijgt). Nu zet je alles 5 minuten in de oven, en daarna nog een half uur op 150 graden. En hierbij heb ik een zeer nuttige aanwijzing: zandgebak wordt pas echt hard als het uit de oven komt- ga niet na een halfuur er met een vork in prikken en hem er als hij nog zacht is nóg een halfuur in doen, want het zou goed kunnen dat hij dan verbrandt. Belangrijker is dat hij er uitziet als een eetbare, goudbruine koek en niet als een schaal met deeg. Alle credits voor deze tip gaan naar mijn moeder- nog een kwartiertje langer in de oven en het was mogelijk een heel ander verhaal geworden.


Mijn gebak voordat hij de oven in ging

Nu je al deze stappen voorspoedig bent doorlopen, is het tijd voor de vulling/versiering van je zandgebak. Ook dit is ontzettend makkelijk, want wat kan er nou niét op? Chocola, banketbakkersroom (ooh idee voor dit weekend!), jam, Nutella, caramel als je in een iets ambitieuzere bui bent... Voor mijn gebak heb ik gekozen voor kersenvlaaivulling en chocola. En ja, er bestaat serieus zoiets als een blik met vlaaivulling, en je vindt het in kersen én aardbeiensmaak bij het taartenbak-schap van je supermarkt. HAK trok al een tijdje mijn aandacht met dit blik, maar deze zondag besloot ik om het dan eindelijk eens echt te gaan kopen. Serieus, dit is de hemel. Als je houdt van kersenvlaai, dan is dit gewoon geweldig. Oh, nog één kanttekening hierbij: als je in de verleiding komt om met je vinger het laatste restje uit het blik te halen, kijk dan verdomd goed uit voor scherpe randjes- het is pijnlijker dan een papiersnee. En door alle kersenjelly aan je vinger ziet het er ook nog eens verschrikkelijk dramatisch uit.
Maar goed, dit ging dus over de bodem heen. Ik had oorspronkelijk het plan om ook nog chocolade te smelten en er overheen te doen, maar dit plan viel letterlijk in het water toen het steelpannetje met mijn prachtige gesmolten chocola in de pan met kokend water eronder viel- kokend water bij superhete chocola = gekookte chocola = raaare situatie oftewel vage chocoladebrokken. Kijk en leer:


Nooooooo....:(

Maar gelukkig is het wel gewoon eetbaar, dus geen complete waste of chocolate



Maar afgezien van een paar minor incidents is mijn zandgebak met kersen zéér geslaagd, heel makkelijk om te maken en leent het zich voor zeer veel variatie. Dus laat je niet afschrikken door hoeveel ik hierover heb geschreven, maar koop de ingrediënten, ga het maken en wees verrast :D

In daglicht ziet hij er beter uit. Maar je krijgt een idee.

zaterdag 10 maart 2012

Outfit van gisteren

Gisteren nam ik een dapper besluit: het is maart, en ik besloot dat het dan wel eens lente mocht worden. Nu is het niet aan mij om dat te bepalen, maar ik kon op zijn minst mijn schoenen dan wel even veranderen. En daarom droeg ik gisteren na iets van 5 maanden weer eens Allstars. En ik had het niet koud. Ha.

Rokje H&M (al is hij nu niet meer verkrijgbaar denk ik), shirt Jane Norman (bij de V&D), vestje H&M, legging Hema, schoenen Converse, ketting is mijn sterrenbeeldketting en komt bij een of andere Amsterdamse juwelier vandaan (sorry, ik weet de precieze naam niet)

Maar echt warm was het natuurlijk helemaal niet, dus de kachel stond wel gewoon aan.

dinsdag 6 maart 2012

Als je niets beters te doen hebt..

Ja, natuurlijk, het zal ook eens niet, wat nóú weer. Nou, dat zal ik je vertellen. Ik was, toegegeven, weer eens lui en inspiratieloos, maar ook een volle week ziek. In mijn voorjaarsvakantie. Eh, ha-llo? Desalniettemin (echt, degene die dat woord heeft verzonnen was vast aan het verliezen bij Galgje) wil ik jullie best vertellen wat ik dan wél heb meegemaakt in de tijd dat ik niets van me heb laten horen:
-3 dagen gewoon naar school geweest, of in ieder geval kan ik me niets superbijzonders herinneren
-2 dagen gewoon weekend gehad waarin ook niets superbijzonders is gebeurd
-Eerste dag van de vakantie uitgeslapen, en toen in pyjama met ontploft haar en resten van een wittechocoladegezichtsmasker (oooh galgje. En een heel fijn masker trouwens) de deur moeten opendoen voor iemand die een daklek bij de buurvrouw kwam repareren, enigszins panisch rondkijken hoe ik me uit deze situatie zou kunnen redden (de daklekman had prima bedoelingen hoor, maar mama zei nog dat ik niet voor vreemden open moest doen..), mijn vader bellen om te vragen wat dafuq er aan de hand is, en de daklekman weer zien vertrekken, me aankleden, even bij E. langsgaan, hazelnootschuimgebakjes (oooh galgje. En lekkere gebakjes) eten met mijn oma, en tot slot heb ik eten gekookt met mijn oma.
-Ontbeten (met mijn oma), naar een museum geweest waarvan driekwart dicht bleek te zijn (met mijn oma), en de rest van de middag mezelf gefilmd terwijl ik rare bewegingen maakte op NyanCat muziek. Oh, en 's avonds werd ik ziek.
- 7 dagen lang ziek op de bank/in bed gelegen
-3 dagen naar school geweest
-Op vrijdagavond ging ik bij L. logeren, we hebben o.a. 'verwenmuffins' (die inderdaad erg lekker waren) gebakken en naar mijn lievelings Disneyfilm Mulan gekeken. Oh, nostalgie.
-Zaterdagavond weer thuis, zondag niets noemenswaardigs gedaan.
-Gisteren met gym naar een boksschool geweest en heb ik aldaar de basishouding van het boksen geleerd (hou je verdediging hoog!), verder weer eens niets noemenswaardigs gebeurd.
-En vandaag ging een beetje hetzelfde, behalve dan dat door stakingen sommige mensen al na 10 uur uit waren terwijl ik mijn hele dag moest uitzitten.. Ach, het maatschappijleerdebat over de inburgeringscursus is in elk geval naar morgen verplaatst en mijn presentatie over Nietzsche die op zoek is naar nieuwe waarden ging prima (ik heb filosofie, vandaar.)

Goed, hopelijk weet je nu alles wat je wilde weten over mijn afgelopen twee weken, maar waarschijnlijk weet je allemaal dingen die je eigenlijk helemaal niet wilde weten of ben je al lang afgehaakt omdat dit nergens op sloeg en je wel betere dingen te doen had. Dat kan ik je uiteraard niet kwalijk nemen, want ik heb zelf eigenlijk ook wel betere dingen te doen- gaan nadenken over voordelen van de inburgeringscursus bijvoorbeeld.